Kraanwerk Onderhouden: Hoe pak je dat aan?

Ken je dat gevoel: je koopt een nieuwe auto, kleerkast of kraan en je zweert bij alle goden dat je je nieuwe spullen zal onderhouden zoals alleen de meest doorgewinterde poets-/opruimexpert dat kan?

Helaas moet je na enkele maanden vaststellen dat je goede voornemens al half op het recyclagepark liggen…

Je auto is getransformeerd in een extra opslagruimte, de orde in je kleerkast lijkt gesmolten als sneeuw voor de zon en ook de eerste kalk heeft zijn vaste plaats opgeëist op je ooit zo mooi blinkende kraan!

Herkenbaar?

Die auto -net zoals de kleerkast- kan je met veel goede moed opruimen en z’n oude look teruggeven maar voor de kraan hebben we helaas minder goed nieuws.
Eenmaal de kalk erop zit, is het verdomd lastig om die er weer af te krijgen en de kraan te laten schitteren als tevoren.
Dan hebben we het nog niet over de verminderde werking…

Je voelt het komen: regelmatig onderhouden is de boodschap!

Hoe pak je dat net aan?
Met onderstaande tips zetten we je alvast op weg om je badkamerkraanwerk als vanouds te laten schitteren!
1) Afdrogen, afdrogen, afdrogen. Als we je 1 gouden tip moeten geven is het wel deze…bespaar jezelf achteraf veel poetswerk door plichtsgetrouw na elke wasbeurt je kraanwerk netjes af te drogen. Wist je trouwens dat je 3 weken nodig hebt om een nieuwe gewoonte te kweken? Nadien draai jij je hand -bij wijze van spreken-niet meer om voor dit klusje. En eerlijk, 30 secondjes kunnen er wel af, toch?

2) Reinig je kranen met een zacht reinigingsmiddel en zachte doek om krasjes te vermijden. Breng je reinigingsmiddel niet rechtstreeks aan op het kraanwerk maar gebruik hiervoor het poetsdoekje. Laat het middel niet te lang inwerken, spoel grondig af en droog zorgvuldig af.

3) Kalkresten aanpakken? Gebruik zeker géén bijtende producten of schuurmiddelen en wees in het algemeen gewoon voorzichtig met het gebruik van zuren. Die laten de kalk verdwijnen maar kunnen ook het metaal van je kraanwerk aantasten. Ga voor een sopje met citroenzuur (verdund) en spoel snel grondig af.

4) Neem bovenstaande tips ook ter harte voor je zwarte kraanwerk: hoe meer je ze nauwkeurig onderhoudt, hoe minder poetswerk je achteraf zal hebben. Beschadig de coating van je zwarte kraanwerk niet bij het verwijderen van kalk. Ook hier raden we je aan om een mild sopje met citroenzuur te gebruiken en zeker geen andere zuren!

Heb je zelf nog een gouden tip die je graag wil delen? Laat het ons zeker weten in de comments!

Volg onze blogs voor meer tips of inspiratie voor je keuken of badkamer!

Vind een vakman dicht bij u in de buurt